1. Sistemul Solar - Informatii
Sistemul solar este constituit dintr-o stea numita Soare si obiectele din jurul lui.
Sistemul solar include:
- pamantul si celelalte opt planete, impreuna cu satelitii din jurul lor
- obiecte asemeni planetelor, numite asteroizi
- bucati de fier si roca, numiti meteoroiti
- corpuri de praf si gaze inghetate numite comete
- particule numite praf interplanetar si gaze incarcate electric numit plasma, care impreuna alcatuiesc mediul interplanetar.
Sistemul Solar s-a format acum, aproximativ 4,5 miliarde de ani, cauza formarii sistemului solar fiind marea explozie 'Big Bang', construind intreg Universul acum 12-15 miliarde de ani . Aceasta explozie a format materia si antimateria care s-au imprastiat in spatiu formand o multitudine de galaxii printre care se numara si galaxia noastra numita si Calea Lactee. Sistemul Solar este format din SOARE, cele 8 planete ce se invirt in jurul lui si satelitii lor. Aceste planete sunt: MERCUR, VENUS, PAMANT, MARTE, JUPITER, SATURN, URANUS si NEPTUN, PLUTO nemaifiind considerata planeta.
2. Planetele Sistemului Solar - Informatii
Planetele sunt cele mai mari obiecte exceptand Soarele. Spre deosebire de Soare, planetele nu produc energia lor proprie, in schimb planetele reflecta caldura si lumina vizibila produsa de Soare. Planetele Jupiter si Saturn emit radiatii radio, undele radio, emise de Jupiter sunt asa puternice incat pot fi receptionate pe pamant cu radiotelescoape. Cele patru planete de langa Soare: Mercur, Venus, Pamant si Marte se numesc planete terestriale, ele par sa contina fier si roci. Planetele terestriale si Pluto sunt cele mai mici planete. Pamantul are un satelit, Marte are doi si Pluto are unul. Mercur si Venus nu au sateliti.
Distantele dintre planete se masoara in unitati astronomice (unitate de masura pentru distante, egala cu semiaxa mare a orbitei Pamantului, adica 149.600.000 km).
Cele mai mari planete, Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun sunt numite planete gigant. In comparatie cu planetele terestriale ele contin fier usor si roci. Fiecare din planetele gigant au cateva sateliti. De asemenea ele au inele in jurul lor. Doar inelul luminos al planetei Saturn poate fi usor vazut cu un telescop mic. Toate planetele sunt inconjurate de variate tipuri de gaze. Gazele care inconjoara o planeta se numesc atmosfera. Pamantul este singura planeta care are destul oxigen in jurul sau si destula apa pe suprafata sa pentru a mentine viata.
3. Planetele Sistemului Solar - Clasificare
DUPA MARIME
- planete mici - Mercur, Venus, Pamant, Marte, Pluton;
- planete gigant - Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun.
DUPA COMPOZITIE
- terestre - Mercur, Venus, Pamant, Marte;
- gazoase - Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun;
- Pluto
Planetele terestre sunt compuse din piatra si metal, au o densitate relativ mare, rotatie mai inceata, suprafata solida, nu au inele si au putini sateliti.
Planetele gazoase sunt compuse din hidrogen si heliu, in general au densitati mici, roatatie rapida, au inele si multi sateliti.
DUPA POZITIA LOR FATA DE SOARE
Planetele gazoase sunt compuse din hidrogen si heliu, in general au densitati mici, roatatie rapida, au inele si multi sateliti.
DUPA POZITIA LOR FATA DE SOARE
- planete interioare - Mercur, Venus, Pamant, Marte;
- planete exterioare - Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluto;
- centura de asteroizi dintre Marte si Jupiter formeaza granitta dintre sistemul solar interior si sestemul solar exterior.
DUPA POZITIA LOR FATA DE PAMANT
- planete inferioare - Mercur si Venus;
- planete superioare - Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluto.
Planetele inferioare sunt mai aproape de Soare decat Pamantul Ele au faze, ca Luna cand este vazuta de pe Pamant.
Planetele superioare sunt mai departe de Soare decat Pamantul. Ele se vad intotdeauna in toatalitate sau aproape in totalitate.
Planetele superioare sunt mai departe de Soare decat Pamantul. Ele se vad intotdeauna in toatalitate sau aproape in totalitate.
CRONOLOGIC
- planete clasice - Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn. Sunt cunoscute inca din timpurile preistorice; sunt vizibile cu ochiul liber.
- planete moderne - Uranus, Neptun, Pluto. Au fost descoperite in timpurile moderne; nu se vad cu ochiul liber.
- Pamant.
Mercur - Bocancea Madalina
Venus - Negrescu Bianca
Pamant - Tabacaru Octav
Marte - Baidan Gabriela
Jupiter - Ilie Ilona
Saturn - Corbu Stefania
Uranus - Ilie Ovidiu
Neptun - Ilie Alin
Pluto - Pascariu Alexandru