Loading...

Planetele Sistemului Solar

1. Mercur

Informatii despre Mercur...

Mercur, este cea mai apropiata planeta de Soare; se invarte in jurul acestuia pe o orbita eliptica care il aduce la o distanta de pana la 47 milioane km de Soare, sau, cel mai departe, la 70 milioane km. Acesta face o rotatie completa in jurul Soarelui in 88 zile cu o viteza de 50 km pe secunda. Miscarea de rotatie a planetei se realizeaza invers sensului acelor ceasornicului, cu o perioada de rotatie de 58,65 zile (aproximativ 2/3 din perioada de revolutie).

Deoarece este atat de apropiat de Soare temperatura la suprafata masoara 467 grade Celsius. Dar din cauza ca are o atmosfera foarte subtire, nu isi pastreaza caldura peste noapte, aceasta scazand pana la -183 grade. Tot din cauza apropierii de Soare, este greu sa privesti direct aceasta planeta de pe Pamant.
Oamenii de stiinta credeau ca Mercur isi arata mereu aceeasi fata catre Soare, dar in 1965 astronomii au descoperit ca planeta se roteste in jurul axei sale de 3 ori la fiecare 2 orbite. Planeta nu are atmosfera, ci numai un invelis foarte fin de heliu. Acest fapt se explica prin viteza mica de evadare (4,3km/s) si prin apropierea mare de Soare, particulele atmosferice fiind expilzate in spatiu sau captate de Soare. Aceasta suprafata seamana foarte mult cu cea a Lunii, putandu-se observa urmele lasate in urma ciocnirii cu meteoriti si comete.
Mercur este cea mai mica planeta din Sistemul Solar(raza: 2439km, masa: 0,056 mase terestre), fiind putin mai mare decat Luna. Densitatea medie (5100kg/m3) este comparabila cu cea terestra, iar acceleratia gravitationala (3,72m/s2) este de 2,6 ori mai mica decat pe Pamant. Este a doua cea mai densa planeta dupa Pamant. Campul magnetic al planetei Mercur este foarte subtire. O singura nava spatiala a vizitat Mercurul: Mariner 10, care i-a fotografiat 45% din suprafata. Planeta Mercur nu are nici un satelit.
(Bocancea Madalina)


2. Venus


Informatii generale despre Venus... Venus este a doua planeta ca distanta fata de Soare.Situata la 108 milioane km de Soare, Venus isi parcurge orbita in 225 de zile.Rotatia in jurul propriei axe este foarte lenta, dureaza 243 de zile si are loc de la vest la est, in sens invers fata de rotatia celorlalte plante.
Cu un diametru de    12100 km are orbita cuprinsa intre Mercur si Pamant.Venus este cu foarte putin mai mica decat Pamantul dar atmosfera sa este foarte diferita.
In principal aceasta este formata din:96%  gaz carbonic si 3.5% azot.
Presiunea atmosferica pe Venus este de aproximativ 100 de ori mai mare decat pe Pamant. La suprafata temperatura se poate ridica la aproximativ la 480 grade celsius.Ca si planetele Mercur si Marte, Venus prezinta cratere, dar acestea sunt mai mici. Atmosfera densa a planetei incetineste toate obiectele care trec prin ea, deci ele ating suprafata cu o forta mai mica, formand astfel cratere mai mici.

Bine de stiut:

462° C - aceasta este temperatura medie pe Venus
23 minute - atat a rezistat sonda Venera 7 pe Venus
1 - numarul de formatiuni ce au primit nume de bărbaţi
225 zile - atat tine anul pe Venus
243 zile - atat tine o zi pe Venus
108.000.000 km - distanta medie dintre
Venus si Soare

(Negrescu Bianca)

3. Pamant (Terra)

Informatii generale despre Pamant...
 
Pământul (numit și Terra sau „Planeta albastră”) este în sistemul solar a treia planetă ca distanță față de Soare și a cincea ca mărime.
Terra face parte dintre planetele interioare ale sistemului solar (planetele aflate în interiorul centurii de asteroizi) şi este singura planetă din sistemul solar cunoscută ca adăpostind viață.
Temperatura medie a Pământului este de aproximativ 15o C,iar pentru a-i proteja pe oameni de radiaţiile periculoase emise de Soare, posedă o atmosferă compusă din 77% azot, 21% oxigen şi dioxid de carbon, restul fiind neon, argon, heliu si un câmp magnetic, cu ajutorul căruia este deviat vântul solar.
 • Are un diametru ecuatorial mediu de 2756 km, o masa de 5,9761024 kg şi o densitate de 5515 gr/cmc.
 • Face o rotaţie completă, in jurul axei sale in 23,9345 ore.
 • Se învârte în jurul Soarelui cu o viteză medie de 29,79 km/sec şi îl ocoleşte într-un an, adică in 365,256 zile.
 • Distanţa medie dintre Pământ si Soare este de 149600000 km (o unitate astronomică, 1UA).
 • Acceleraţia gravitaţională la suprafaţa pământului, la ecuator, este 9,78 m/s2 .
Terra s-a format acum aproximativ 4,57 miliarde de ani, iar singurul ei satelit natural este Luna care a început să o orbiteze puțin timp după aceea, cu circa 4,533 miliarde  de ani în urmă. Pentru comparație, vârsta calculată a Universului este de circa 13,7 miliarde de ani.
Suprafața Pământului este acoperită în proporție de 70,8% de apă, restul de 29,2% fiind solid și "uscat". Zona acoperită de apă este împărțită în oceane, iar uscatul se subîmparte în continente.
(Tabacaru Octavian)
4. Marte

Informatii general despre Marte...
Marte este, pornind dinspre Soare, a patra planetă a sistemului solar, a cărei denumirea provine de la Marte, zeul roman al războiului.
-plină de culoare din cauza prafului bogat in fier purtat de vânturile puternice, „planeta roşie” mai oferă priveliştea calotelor polare - alcătuite din apă şi bioxid de carbon îngheţat, a unui vulcan stins, înalt de aproximativ 25 km, a unui canion lung de aproximativ 5.000 km, a dunelor şi canalelor ( probabil săpate de apă în trecut ).
-suprafaţa planetei seamănă cu cea a Pământului, având văi, vulcani, deşerturi şi calote glaciare polare. Aici găsim si cel mai înalt munte din sistemul solar, Olympus Mons înalt de 26.000 metri, şi cel mai mare canion, numit Valles Marineris.Marte are doi sateliți mici și diformi, Phobos și Deimos, care însă ar putea fi doar doi asteroizi capturați cândva de gravitația planetei.
- poate fi văzută de pe Pământ și cu ochiul liber.
-s-a format după aproximativ 120 de milioane de ani după Pamant, adică acum 4,5 miliarde de ani. Are anotimpuri asemănătoare ca cele de pe Pământ, sunt de două ori mai lungi, iar distanţa mare faţă de Soare face ca anul să fie de aproape două ori mai mare decât al planetei noastre. La suprafaţa planetei, temperaturile sunt foarte scăzute, coborând până la -140 grade Celsius. Când planeta se apropie de Soare temperatura creşte ajungând până la 20 de grade Celsius, acest lucru provocând cele mai puternice furtuni de nisip din sistemul solar, acoperind întreaga planetă. Cercetarile recente au demonstrat că în trecutul planetei a existat apă în stare lichidă, datorită descoperirii unor minerale care se formează de obicei numai în prezenţa apei. Diverse teorii susţin că în trecut, planeta a fost mult mai accesibilă vieţii decât este astăzi, însă nu se ştie dacă au existat vreodata organisme vii pe această planetă.
-sol sau zi marțiană, este durata echivalentă a unei rotații în jurul axei proprii a planetei Marte. Valoarea ei este în jur de 24 ore 39 minute si 35 secunde.
-între Marte si Jupiter, la 320 de milioane de kilometri de Soare, întâlnim centura de asteroizi.
 • Masa = 6,39 × 1023 kg (10,7 % din masa Pământunul)
 • Volum = 15 % din cel al Pământului
 • Densitatea medie = 3900 kg/m3
 • Gravitație = 0,38 g (3,7 m/s2)
 • Perioada de revoluţie: 687 zile
 • Perioada de rotație = 1,029 zile pământești
 • Perioada orbitală = 1,881 ani pământești
 • Viteza orbitală = 24,1 km/s
 • Distanța față de Soare
  • Medie = 1,524 ua (227,9 milioane km)
  • Maximă = 1,665 ua (249,1 milioane km)
  • Minimă = 1,382 ua (206,7 milioane km)
 • Gazul predominant în atmosferă: CO2
 • Temperatura: -140/+20 °C
(Baidan Gabriela)
5. Jupiter 

Informatii generale despre Jupiter...
Jupiter, cea de a cincea planeta, aflata la 5,2 ua de Soare este cea mai mare planeta a Sistemului Solar, avand un diametru echivalent cu 11,21 diametre terestre si o masa de 317,8 ori mai mare decat masa Pamantului. Totusi, densitatea sa este numai un sfert din cea terestra, ceea ce sugereaza ideea ca Jupiter este o planeta mai degraba lichida, desi nucleul ei, datorita presiunilor uriase, ar putea fi alcatuit din hidrogen metalic, explicandu-se astfel existenta magnetosferei, care inconjoara planeta. Datorita marimii sale atrage spre sine o buna parte din obiectele cosmice care ar putea lovi Pamantul.
     Suprafata jupiteriana este bantuita de furtuni, cea mai spectaculoasa dintre ele, Marea Pata Rosie, putand fi observata si de pe Pamant. Viteza vantului atinge frecvent 150 km/sec, iar presiunea atmosferica depaseste 100 atmosfere. Aceasta este alcatuita din hidrogen (90%), si heliu (10%). Temperatura medie este de - 121o C.
     Jupiter poseda un inel, vizibil doar pentru sondele interplanetare si i se cunosc, deocamdata, 16 sateliti, dintre care cel mai interesant pentru oameni este Europa, sub a carei suprafata inghetata se gaseste apa lichida, fiind astfel posibila existenta unor forme de viata.
     Ziua jupiteriana dureaza 0,4 zile terestre iar anul 11,9 ani terestri. De pe Jupiter este mai greu de plecat, deoarece viteza de evadare este de 59,6 km/sec.

(Ilie Alina)

6. Saturn

Informatii generale despre Saturn...
În mitologia romană Saturn era zeul agriculturii. În cea greacă se numea Cronus şi era fiul lui Uranus şi al Gaiei şi tatăl lui Zeus. Saturn este cunoscut din timpuri preistorice ca fiind o planetă strălucitoare, cea mai îndepărtată  dintre cele ce sunt vizibile cu ochiul liber. Saturn a fost ultima planetă cunoscută de către omenire până în 1781 când s-a descoperit Uranus.Este a doua planetă ca mărime din sistemul solar (prima fiind Jupiter) si singura care poseda un inel vizibil cu instrumente terestre.            
     Are un diametru de 9,45 ori mai mare decat al Pamantului, 12% din densitatea Pamantului si o masa echivalenta cu 95 de mese terestre.Planeta este compusă din hidrogen și proporții mici de heliu și alte elemente. Structura internă a planetei constă într-un miez de piatră și gheață, înconjurat de un strat gros de hidrogen metalic și un strat gazos exterior.Are un câmp magnetic a cărui putere este un intermediar între cea a Pământului și câmpul puternic al lui Jupiter.
     În centrul planetei se află un nucleu solid metalic (fier) sau stâncos. Nucleul este înconjurat de un strat de amoniac, metan şi apă. Urmează un alt strat de hidorgen foarte compresat. Peste acest strat se găseşte hidrogen şi heliu în stare vâscoasă.  Aceste două elemente devin gazoase la suprafaţă şi formează atmosfera lui Saturn.Un strat foarte gros de nori acoperă planeta, strat pe care se pot vedea benzi colorate diferit. Aceste benzi se formează din cauza diferenţelor de tempratură ale gazelor din atmosferă. 
 Magnetosfera:
Câmpul magnetic al planetei este dat de rotaţia nucleului. Câmpul magnetic al lui Saturn este de 578 de ori mai intens decât al Terrei. Planeta emite un impuls radio cu o perioadă de 10 ore şi 39,4 minute, asociat cu rotaţia nucleului. Magnetosfera se întinde dincolo de orbita satelitului Titan.  La polii planetei se formează aurore. Aurorele se produc atunci când particulele încărcate (electroni şi protoni) întră în atmosfera plantei pe lângă liniile de câmp magnetic.
Inelele lui Saturn:
Evident, cand este vorba de Saturn trebuie amintita cea mai frumoasa caracteristica a sa, inelele care il inconjoara. Saturn prezintă un sistem de inele, care sunt alcătuite din particule de gheață si mici cantitati de deseuri de praf  și rocă.Doua inele proeminente si unul mai putin pronuntat se pot vedea de pe Pamânt. Inelele lui Saturn, spre deosebire de inelele de pe alte planete, sunt foarte stralucitoare. Desi de pe Pamânt par continue, ele sunt compuse de fapt din numeroase particule mai mici, fiecare având o orbita independenta. Difera in dimensiune de la un centimetru la câtiva metri. Se pot intâlni si obiecte de câtiva kilometri. Particulele din inel, par a fi compuse in primul rând din apa inghetata, dar pot sa includa si particule de piatra invelite in gheata. Originea inelelor lui Saturn nu este cunoscuta.
Sateliti:
Saturn are 56 de sateliţi naturali. Se crede că, în jurul lui Saturn, mai există încă câteva zeci de sateliţi ce nu s-au descoperit.  Majoritatea poartă numele titanilor din mitologia greacă, restul fiind încă „nebotezaţi”.Cel mai mare satelit este Titan, cu un diametru mai mare decât al planetei Mercur.  Titan este singurul satelit planetar care are atmosfera. Aceasta este  compusă din nitrogen, asemănătoare cu atmosfera Terrei acum 4 miliarde de ani. Temperatura medie pe Titan este de -173 grade C, numai cu putin peste punctul de fierbere al azotului, fiind posibila existenta la poli a unor lacuri de azot lichid.Aceasta planeta prezinta si  sateliţi mai mici, îngheţaţi., de unde cantităţi imense de apa şi gheaţă sunt aruncate în spaţiu. 
         Un alt satelit, numit Iapetus, are o propietate ciudata: in functie de pozitia fata de Saturn, stralucirea sa variaza. Cand se afla la vest de planeta, satelitul are o stralucire, iar cand se afla la est, o stralucire mai mica. Sateliţi minusculi se rotesc printre inele. Aceştia se numesc sateliţi păstori, pentru că gravitaţia lor menţine inelele. 16 din sateliţii lui Saturn arată aceeaşi faţă planetei, la fel ca Luna.
(Corbu Stefania)


7. Uranus

Informatii generale despre Uranus...
Uranus , cea de-a 7-a planeta de la Soare (aflata la o distanta de19,2 ua), este cel de-al treilea gigant al Sistemului Solar. Are un diametru echivalent cu 4,01 diametre terestre, este foarte putin dens (doar 23 % din densitatea Terrei). Atractia gravitationala la suprafata planetei, la ecuator, este de 7,77 m/s2 (oamenii se simt mai usori pe Uranus). Uranus nu poate fi vazut cu ochiul liber si de aceea a fost descoperit abia in 1781 de catre William Hersel.
      Atmosfera uraniana este alcatuita in special din hidrogen, 83%, heliu 15%, si metan 1%. Acest din urma gaz, metanul, are o importanta foarte mare pentru aspectul exterior al planetei, deoarece absoarbe lumina rosie, daruindu-i lui Uranus o frumoasa culoare albastra.
      In atmosfera uraniana se formeaza nori, care se deplaseaza la latidunine constanta formand benzi paralele pe imaginile transmise de sondele spatiale (acest fenomen se produce si in cazul lui Jupiter si Saturn). Si pe Uranus furtunile sunt un fenomen obisnuit, viteza vanturilor atingand adesea 160 m/s. Temperatura medie este de -193o C.
     Una dintre cele mai interesante caracteristici ale lui Uranus este faptul ca axa sa de rotatie este puternic inclinata (97,6 grade). Practic, planeta pare ca se rostogoleste pe planul sau orbital. Probabil ca acest lucru a fost provocat de o ciocnire de un obiect cosmic imens.
     Ca si Jupiter si Saturn, Uranus poseda un sistem de inele, descoperit in 1977 de catre sondele spatiale. El are si cel putin 15 sateliti mici, cu diametre cuprinse intre 26 km (Cordelia) si 1577 km (Titania).
     Ziua uraniana dureaza cat 0,7 zile terestre iar anul cat 83,7 ani terestri. De pe Uraus, la fel ca si in cazul lui Jupiter si Saturn, este greu de plecat deoarece viteza de evadare este de 31,30 km/sec, de 1,9 ori mai mare decat cea necesara pentru a scapa de atractia Pamantului.
(Ilie Ovidiu)
8. Neptun

Informatii generale despre Neptun...
  Neptun, cea de a 8-a planeta de la Soare, aflata la 30,06 ua distanta de astrul central a fost descoperita in 1846 de catre Johann Gotfried Galle. Neptun este de 17,1 ori mai grea decat Pamantul si are un diametru echivelent cu 3,88 diametre terestre. Acceleratia gravitationala la ecuator este de 11,0 m/s2, deci oamenii nu ar fi pusi in dificultate de propria lor greutate. Densitatea sa medie reprezinta 29,7 % din densitatea medie a Terrei (este cea mai densa planeta gigant).
     Atmosfera lui Neptun este alcatuita din hidrogen 85%, heliu 13% si metan 2%. Ca si in cazul lui Uranus prezenta metanului in atmosfera ii da planetei o frumoasa culoare albastra.

      Din punct de vedere meteorologic, Neptun este o planeta foarte agitata, aici intalnindu-se cele mai intense furtuni din Sistemul Solar. Viteza vantului atinge adesea 2000 km/h. In atmosfera lui Neptun s-a observat de catre sondele americane din seria Voyager o mare pata intunecata, similara cu Marea Pata Rosie de pe Jupiter, care da un ocol complet planetei in numai 16 ore. Temperatura medie este de -193o C.
     Neptun are 4 inele inguste si foarte putin luminoase. De asemenea, au fost catalogati si 8 sateliti, dintre care cel mai mare este Triton (cu diametru de 2704 km).
     Ziua neptuniana dureaza cat 0,67 zile terestre iar anul 163,7 ani trestrii. De pe Neptun la fel ca in cazul celorlalte planete gigant, este greu de plecat, deoarece viteza de evadare este de 23,5 km/s, adica de 2,1 mai mare decat de pe Pamant.

(Ilie Alin)
9. Pluto

Informatii generale despre Pluto... 

Pluto , ultima planeta a Sistemului Solar, aflata la 39,24 ua de Soare este o planeta mititica, avand un diametru cat numai 0,18 diametre terestre. A fost descoperita in 1930 de catre Clyde Tombaugh. Orbita lui Pluto este foarte inclinata, 17o fata de planul orbital al celorlalte planete. Din pacate nu se stiu multe lucruri despre aceasta planeta, se pare ca are o atmosfera alcatuita din metan azot, care dispare atunci cand departarea de Soare este maxima. Durata zilei plutoniene este de 6,4 zile terestre. Temperatura medie este de -170o C. Atractia gravitationala la suprafata este de 0,4 m/s2, viteza de evadare este 0,098 din viteza cu care navele spatiale pot scapa de sub atractia Pamantului.
     Pluto nu are inel, in schimb are un satelit, Charon, descoperit in 1978 de catre J.Christy, care este de doua ori mai mic decat planeta in jurul caruia se invarteste.

 • Perioada de rotație = 6,388 ani tereștri
 • Volum = 0,7 % din volumul Pământului (1,1952 × 1022)
 • Masă = 0,2 % din masa Pământului
Despre Pluton se cunosc puține lucruri, din cauza distanței mari de la Pământ, precum și datorită faptului că nicio sondă spațială nu a vizitat încă Pluton. Stația cu Voyager 1 intenționa la început să-l viziteze, dar din cauza reducerilor de buget și a lipsei de interes – înainte de descoperirea dimensiunilor și atmosferei lui Pluton și Charon – zborul a fost anulat pentru a facilita un alt zbor spre Titan, satelit al lui Saturn.
Prima sondă spațială care va vizita Pluton va fi New Horizons de la NASA, o misiune condusă de Southwest Research Institute și de Laboratorul de Fizică Aplicată John Hopkins. Misiunea, deja lansată la 19 ianuarie 2006, a beneficiat de ajutor gravitațional de la Jupiter la 28 februarie 2007, și va ajunge în apropierea lui Pluton în iulie 2015.
(Pascariu Alexandru)

10. Planete Pitice

Informatii suplimentare despre Planetele Pitice ale Sistemului Solar...

10.1 Ceres

Ceres (denumire completă: 1 Ceres) este o planetă pitică aflată în centura de asteroizi.
Clasificarea lui Ceres a fost schimbată de mai multe ori. Dupa descoperirea sa, Ceres a fost considerat planetă, dar dupa aceea reclasificat ca asteroid rămânând așa peste 150 de ani. Pe 24 august 2006, în urma unei rezoluții a Uniunii Astronomice Internaționale în care a fost schimbată definiția termenului de planetă, Ceres a primit statutul de planetă pitică.
Ceres a fost primul obiect descoperit din centura de asteroizi, din această cauză primind prefixul 1. Prima sa observare a avut loc la 1 ianuarie 1801 în Palermo (Sicilia) și îi aparține lui Giuseppe Piazzi. Inițial a fost numit Ceres Ferdinandea, după personajul mitologic Ceres (zeița romană a plantelor și a iubirii materne) și după numele regelui Ferdinand al III-lea al Siciliei (cunoscut și ca Ferdinand al IV-lea al Neapolelui sau Ferdinand I al celor două Sicilii).
Ceres are un diametru de aproximativ 950 km și o greutate de 9,5×1020 kg, și este din ambele puncte de vedere cel mai mare obiect din centura principală. Masa lui reprezintă aproximativ 40% din masa totală evaluată a tuturor asteroizilor din Sistemul Solar. În comparație cu Luna el are însă o masă de numai 3%.

10.2 Haumea 


Haumea (cunoscuta inainte ca 136108 Haumea) este o planetă pitică situată în Centura Kuiper.
A fost descoperită în 2004 de o echipă condusă de Mike Brown de la Observatorul Palomar din Statele Unite și în 2005 de o echipă condusă de J. L. Ortiz de la Observatorul Sierra Nevada din Spania; a doua variantă a fost contestată.
La 17 septembrie 2008, Uniunea astronomică internațională a încadrat-o în categoria planetelor pitice și a fost denumită după zeița hawaiană a Pământului și a fertilității, Haumea.
Doi sateliți naturali au fost descoperiți orbitând în apropierea planetei pitice Haumea, Hi'iaka și Namaka.
Haumea este un plutoid, termenul tehnic de a descrie planetă pitică de dincolo de orbita lui Neptun.

10.3 Makemake

Makemake (desemnată în trecut (136472) Makemake) este a treia cea mai mare planetă pitică cunoscută în Sistemul Solar și unul dintre cele mai mari două obiecte din populația centurii Kuiper.
Descoperire
Descoperita pe 31 martie 2005 de catre Michael Brown si echipa sa de la Observatorul Palomar, MakeMake este a treia planeta pitica ca marime din Sistemul Solar, ajungand la o treime din diametrul lui Pluto. Initial cunoscuta sub numele de 2005 FY9, descoperirea sa a fost anuntata pe 29 iulie 2005. In data de 11 iunie 2008, MakeMake a fost inclus in lista potentialelor candidate la categoria de "plutoid". MakeMake a fost clasificat oficial ca plutoid in iulie 2008.

10.4 Eris

Eris (inițial denumită 2003 UB313) este cea mai mare planetă pitică cunoscută din sistemul nostru solar și are cel puțin un satelit, numit Dysnomia. Eris este un obiect trans-Neptunian din centura lui Kuiper, și a fost descoperit în 2003. Deoarece diametrul său este mai mare decât cel al lui Pluto, a fost considerat de mulți ca fiind Planeta X, cea despre care se credea că este cauza unor perturbări în rotația planetelor Uranus și Neptun.
Pe 24 august 2006, în urma unei rezoluții a Uniunii Astronomice Internaționale , obiectul 2003 UB313 a primit statulul de planetă pitică.
136199 Eris a fost numită după zeița greacă a discordiei. A primit numele oficial pe 13 septembrie 2006 după o lungă perioadă de dezbatere, timp în care a fost cunoscută după numele de 2003 UBB313, acordat automat (însemnand că este al 7827-lea asteroid descoperit în a II-a jumătate a lunii octombrie a anului 2003). Eris a fost poreclită inițial "Xena", după o eroină dintr-un serial TV din SUA, iar luna poreclită "Gabrielle", după un alt personaj din același serial. Numărul 136199 se referă la poziția sa în lista planetelor minore.
In ciuda faptului ca luminozitatea acestei planetei pitice este cam de cinci ori mai mica decat luminozitatea lui Pluto, MakeMake a fost descoperita dupa multe alte obiecte mai putin stralucitoare din Centura Kuiper. Probabil, datorita orbitei de mare inclinatie pe care o are MakeMake, a scapat neobservata.
In 2009, MakeMake se afla la o distanta de 52 Unitati Astronomice fata de Soare. MakeMake are o orbita similara cu cea a plutoidului Haumea: are o inclinare de circa 29 de grade. Perioada orbitala a acesteia este de 310 ani, mai mare ca cea a lui Pluto de 248 de ani sau a plutoidului Haumea de 283 de ani.
MakeMake este momentan al doilea obiect ca stralucire din Centura Kuiper dupa Pluto, avand o magnitudine de 16,7 in constelatia Coma Berenices. Este deajuns de stralucitoare pentru a putea fi observata cu un telescop amator performant. Se estimeaza ca MakeMake ar avea un diametru de aproximativ 1500 km, adica putin mai mare decat Haumea. Atmosfera pare a fi asemanatoare cu cea a lui Pluto, continand metan si azot. MakeMake nu are nici un satelit descoperit pana in prezent.
(Ilie Ovidiu)